Nytorget

Idag Gustav IIIs torg

På Ida Larssons tid 1905, var det liv och rörelse på Nytorget. Torget låg ju vid Ordenshuset (Gamla Teatern) som ofta hade olika nöjesarrangemang. På torget samlades man även ofta vid större demonstrationer (t.ex. 1:a maj).

Kreaturshandel på Nytorget. Ibland kallades torget för "kotorget"
Kreaturshandel på Nytorget. Ibland kallades torget för ”kotorget”

Ibland fungerade hela torget som ett nöjesfält med karuseller, pariserhjul, skyttebanor och tombola m.m. Här hölls även marknader t.ex. kreatur- och hästmarknader, vilket medförde att torget ibland kallades ”kotorget”.

Ida skriver den 26 augusti:

Karin, jag och Eva gick till Karin Hermansson på förmiddagen. Där fick vi kaffe. Sedan gick vi ut och såg på utställningen och på Nytorget. Där åkte jag, Karin, Eva och Anna Jansson i pariserhjulet. När vi skulle gå hem mötte jag Ingrid. Då gick vi två på Nytorget igen. Sedan följde Ingrid med mig hem, och då fick hon se på mina växter. När Ingrid skulle gå hem, följde jag henne på vägen. På kvällen gick Karin, jag och Karin Hermansson och några av hennes bröder på cirkus. Senare gick Lilly och jag till Axel Karlsson och anmälde oss till Barnens dag och fick sparbössor.

Barnens Dag

I och med torgets annorlunda funktion och betydelse idag (busstorg som länkar ut mot hela vårt län och även andra städer runtom i Sverige), kan man ju säga att äkta hästkrafter bytts ut mot ”nya” hästkrafter.

 

Gamla Teatern

Gamla Teatern eller som det hette då Ida skrev sin dagbok – Östersunds – Goodtemplars – Ordenshus har varit använt till många olika aktiviteter. Man sa att det var Europas största ordenshus för nykterhetsloger.

Nykterhetsrörelsen

Jämtland län kallas ibland för nykterhetslandet, eller Godtemplarlandet. IOGT, Independent Order of Good Templars, senare International Organisation of Good Templars, grundades i USA 1852 och kom till Östersund 1882. Den första logen  höll till på Tiasgården, på Prästgatan 18. Nykterhetsväckelsen gick sedan som en löpeld genom länet, och loger bildades på löpande band. Ett drygt halvår senare fanns 106 IOGT-loger i Jämtlands län. I Östersund hade man snart åtta loger, och av stadens ca 3 000 invånare anslöt sig 700 till den nya nykterhetsrörelsen.

Det fanns loger både för barn och vuxna, och föreningarna var aktiva med att anordna både festliga tillställningar, tävlingar och andra aktiviteter. Ida skriver i dagboken att hon besökte logen den 11 november 1905:

 

På aftonen kom Anhild och hämtade mej. Ty vi skulle gå på möte, som S.S.U.H. hade. Vi tog med oss våra julklappsarbeten. Vi voro på mötet till kl. 7. Sedan gick jag hem och klädde om mej, för jag skulle gå på tomtarnas basar. Jag och Hildur gick och hämtade Anhild för att gå på basar. På basaren spelade de en teaterpjes som hette: De båda döfva”. Och på slutet dansade de folkdanser. Vi gick hem half 12.

 

1909 nådde IOGT sin höjdpunkt och hade då 10 % av länets befolkning som medlemmar. Engagemanget för nykterheten syntes också i den folkomröstning som gjordes i Sverige 1922 kring ett ”rusdrycksförbud”. I Jämtland röstade 72% ja till förbudet. I Södra Sverige röstade man däremot precis tvärt om, och Nej-sidan vann slutligen med mycket kanpp majoritet. Nationellt sett röstade 48,8 % för förbud och 50,8 % emot.

Huset

dubbelbild gamla teatern

Mötena fick till en början hållas i läroverkets lokaler, men redan efter några månader påbörjades arbetet med att skapa ett gemensamt hus för Östersundslogerna, vilket man ville få klart redan till 1884 då Storlogemötet skulle hållas i Östersund. Detta lyckades man också med, och när de ca 3 000 gästerna till Storlogemötet kom till staden kunde de faktiskt ta plats i det nya huset. Men på provisoriska bänkar av ohyvlade bräder.

Huset är alltså från 1884 och här har genom åren hållits logemöten, föredrag, basarer, caféer, julmarknader, teatrar, cabaréer, filmundervisningar m.m ja,. t.o.m. idrottsevenemang som boxning och brottning har man kunnat se här. Två år efter att huset stod färdigt brann stadens gamla teater ner. Ordenshuset blev då stadens nya teater.

Huset har flera gånger hotats att rivas, men har renoverats upp och är nu ett hotell med restaurang och bar. Gamla Teatern är ändå fortfarande ett populärt hus och en samlingsplats för olika nöjen.